alkotótábor kővágóörs

2018 x ÉPÍTÉSZET x 2019

TERVEK - 2019

Tavasszal a BME Építészmérnöki Karának Középülettervezés Tanszéke foglalkozik a településsel és a környékével, a TT1-es szaktantárgy témájául választva Kővágóörs különböző pontjait. A tantárgy keretein belül készült munkákból, rajzokból és makettekből egy kiállítást szervezünk az alkotótábor mellé. A multidiszciplinaritás jegyében az építészeti alkotótáboron és kerekasztalbeszélgetéseken túl, szervezünk egy egész nyáron átívelő komolyzenei koncertsorozatot, linóleum metsző workshopokat és tervben van egy 'film és fotó' témájú workshop is, más egyéb kiállítások mellett. Szeretnénk a Balaton-felvidék kultúrális történésekben szerepet vállalni, bekapcsolódni és hozzátenni a már meglévő és jól működő folyamatokhoz.

A 2. TÁBOR

Idén másodjára szervezzük meg Kővágóörsön művészeti és építészeti fókuszú alkotótáborunkat. A tíz napos folyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart, ennek során a vörös homokkő felhasználására kiemelt figyelmet fordítunk. Kővágőörs ennek a környéken fellelhető jellegzetes anyagnak köszönheti saját meghatározó építészeti arculatát. Az idei tábor célja olyan közösségi építmény, installáció létrehozása, amely funkciójában, mondanivalójában reagál a tervezési helyszínre.

Napközben tervezünk és építünk, esténként pedig nyitott közösségi programokon, szakmai beszélgetéseken, koncerteken és kiállításokon vehetünk részt. A táborra egyfajta szakmai találkozóként is gondolunk. Tavaly főként fiatal, pályájuk elején járó, ismert építészeket hívtunk meg, többen közülük a tábor szervezésében is közreműködtek. Idén is olyan építész előadók lesznek a vendégeink, akikkel a tábor központi témáiról, a helyi kötődés kialakításáról és az anyaghasználatról fogunk beszélgetni a saját munkáik bemutatásán keresztül. A tíz nap alatt most is számos koncerttel készülünk, hazai előadók mellett idén is ellátogat hozzánk pár európai körútját járó zenész barátunk. Az esti események helyszíne áltában a kert és a pajta lesz, de ha az időjárás engedi, néhány előadást a környéken, külső helyszínen tartunk majd meg. A ház különlegessége az egykori üzlethelyiség, amelyet galériaként élesztettünk újjá: tavaly két fotó- és egy helytörténeti kiállítást is rendeztünk a tábor alatt. Idén a Középülettervezési Tanszék hallgatóinak makettjei lesznek kiállítva, amelyeket kövágóörsi helyszínekre terveztek a félév folyamán. Tervezünk kisebb-nagyobb gyalogos és biciklis túrákat és balatonparti strandolásokat is, ezért ha tudtok, hozzatok biciklit! A részletes programokról folyamatosan osztunk meg friss infokat a honlapon, facebookon és instagramon, ahol a tavalyiakat is megtaláljátok!

Olyan közösségi célú építmény vagy installáció elkészítése a cél, amely funkciójában reagál a helyszínre. A tervezési helyszín kiválasztása a tábor első napjainak a feladatai közé fog tartozni. Tervünk, hogy a Kővágóörs építészeti arculatát meghatározó, jellegzetes építőanyag, a permi vörös homokkő az itt született alkotások részét képezze. A tervezés és az építés során is. a kőkortárs felhasználásával szeretnénk kísérletezni. Mindebben meghívott fiatal építészek segítenek és olyan építőmesterek is vendégeink lesznek, akik megtanítják, hogy hogyan tudunk ezekkel az anyagokkal dolgozni.

Azok jelentkezésére számítunk, akik szívesen vállalnak szerepet egy alkotófolyamatban, a tervezéstől a létrehozásáig!

KLIKK IDE!

A részletes táborfelhívás innen letölthető pdf formátumban.

A táborhoz kapcsolódó Facebook esemény: AT x Építészet x Kővágóörs csekkolj be!

A helyszínen az egész nyáron át tartó programsorozat támogatására adományt gyűjtünk.

BME KÖZÉP TT1

„A TT1 tárgyat tavasszal a tanszéken folyó tervezési tárgyakkal összehangolva az „Építészet és természet” tematika köré szervezzük. Konkrét tervezési helyszínünk Kővágóörs lesz, ahol 2018 nyarával kezdődően Bán Márton és Pongor Soma szervezésében a falu központjának egy régóta üresen álló házában építészeti és művészeti alkotótábor, ideiglenes kiállítótér és nyitott műhely jött létre.

A tágabb környezet, a Káli-medence, a Kőtenger, a település szinte intakt szerkezete, az ecsérpusztai templomrom, az evangélikus és katolikus templomok egyedülálló viszonya, a romos állapotban lévő egykori zsinagóga megannyi rejtett és megfejtendő szépséget rejt. A félév során több, kis csoportban végzett feladat kapcsán az épített és természeti környezet viszonyának folytonos újra- és továbbrajzolásával, valamint kísérletező makettek készítésével foglalkozunk. Munkánk fókuszában a helyzetfelismerés és az arányos viselkedés megtalálása áll, a következetes és tudatos koncepcióalkotást, valamint ennek gondos kifejtését gyakoroljuk. A közös gondolkodás eredményeit év végén ismét nyomtatott szubjektív atlaszban, valamint egy Kővágóörsön rendezett kiállításon mutatjuk be.

A tárgy oktatói: Beke András, Kronavetter Péter, Szabó Péter”

http://www.kozep.bme.hu/tanszeki-terv-1/

KOMOLYZENE

Ebben az évben külön figyelmet szentelünk a komolyzenére, ismeretterjesztő előadások és koncertek formájában foglalkozunk a témával. A szakmában jártasabb ismerőseinket, barátainkat és elismert fiatalabb tehetségeket hívunk el. Az esemény a Kulútrális Alap támogatásával jön létre. Az ezzel kapcsolatos infókat facebook oldalunk eseményeinél lehet majd megtalálni.

FILM, FOTO

Nyár végére egy olyan hosszabb hétvégével készülünk, ahol a filmezésé és a fényképészeté lesz a főszerep. A témához kapcsolódni fog egy kiállítás, pár előadás és Workshop. Bővebb infót a programhoz készült eventnél fogtok találni, amint látjuk a konkrétumokat.